Click this

Tuesday, January 25, 2011

Apa beza kawan ngan sahabat?

Common question jugak lah kan sebab bila saya cakap ni lah sahabat saya dan ini pula kawan saya, mesti akan ada yang tanya apa beza kawan ngan sahabat weh? Wah ini bukan kaunter pertanyaan kalau nak tanya apaapa, so experience sendiri lah kalau nak tahu. Agree?


Masa Hari Sisiwi UPM tu sebenarnya bukan takat perabih duit kat dewan besar tu jer padahal ada lagi agenda besar perabih duit. Hehehe. Tak paham? Arrgghh Shyra apekah ayat complicated sangat? The truth is I ada keluar jalanjalan atau dengan kata bandar siket hang out dengan sahabat. Sahabat adalah kawan tapi kawan tak semestinya sahabat. In my point of view la.


Ini antara yang terlibat. 7 orang including me.
Kenapa saya angkat darjat mereka sebagai sahabat? Sebab saya kenal mereka since sekolah lagi dan tu tu yang 2 manusia kat atas tu saya kenal since sekolah rendah lagi and now kami belajar di universiti yang sama. Gila gempak kan? Haha. Kew korang ada yang lagi gempak hah? Lesson number 1 is everlasting relationship. Walaupun berjauhan tapi still keep in touch. Kalau kitorang pulak, asal cuti sem je mesti berjumpa. Wajib dah kot.


Si gadis berselendang putih tu is my BFF ever. Eventhough I ada sahabat lain where I should mention here *Syaza, Dayana, and the rest lagi yang ramai tuh* because nanti ada yang terasa hati, tapi gadis selendang putih ni I senang nak buli. Hahaha.  Eyh x lah, actually senang nak cerita apaapa lah. Buddy yang I suka bawak kalau nak g shopping sebab kami punya taste yang sama. So, lesson number 2 is having the same interest. Tapi x sama pun xpe lagi variety kan?Boleh kongsikongsi interest.
For me, x salah kalau ada kawan lelaki and saya berani cakap kat sini lah yang I have more boyfriends than girlfriends. Tu lah, kalau nak ajak keluar ada lah beberapa keping je perempuan yang follow oke nak mention jugak *Fyza, Syaza and Dayana*. Maka muka inilah yang saya rasa cam rapat je bila time cuti. Kan? Boyfriends semua senang je kalau nak ajak keluar rempit dah sampai. Tapi sekarang seronok siket sebab semua dah pakat bawak kereta so boleh tumpang menumpang!

Kalau bersahabat sepatutnya tak ada rasa pentingkan diri sendiri isn't it? Friend in need is a friend indeed. Tapi walau macam mana pun, kadangkadang ada je masamasa yang kita xdapat spend dengan sahabat especially bila masingmasing dah masuk universiti jauhjauh pulak tuh. So, apa yang patut dilakukan adalah buat lah gathering. Simple and fun. Lesson number 3 is do not hesitate in planning a gathering. Tak payah nak buat jauhjauh. Dekatdekat lagi senang kan. Tapi yang macam sekarang ni kitorang just dapat spend time dengan bebudak area KL je lah sebab kawankawan lain jauh tu ada Pahang, Johor, Penang, Kelantan dan vlavlavla mane ntah lagi.
Gambar candid. Hah gambar pun penting jugak, daripada snap gamba bukanbukan xsalah kan kalau snap gamba kawankwan sendiri kotkot lah dah tua nanti bila preview balik gambargambar lame boleh tersenyum lagi tengok kenangan mudamudi dedulu. Penting oke nak tunjuk kat cucucucu nanti. Nak lagi advance buat macam I ni ha post dalam blog so kalau ada sahabat yang baca boleh dia rasa terharu sebentar. Sebentar? Boleh lah kan. Lesson number 4 is a piece of memory to be remembered. 
Lesson semua ni boleh lah dipraktikkan apabila semua dah mula lanjutkan pengajian ke tempat lainlain. Buat adikadik yang akan meninggalkan zaman sekolah atau matrikulasi boleh la start berangan nak buat reunion macam ni. Kan? Kalau nak lagi advance boleh buat pergi bercuti siap tido kat manamana kan, tapi macam xmanis lah pulak untuk kitorang ni yang berlainan jantina. So, dah dapat apa beza sahabat dan kawan? Fikirfikir kan lah. (^__^)


PeeAss : Buat sahabat yang lain, nanti kita jumpa juge. Jangan terasa hati pulak oke!


No comments: