Click this

Sunday, April 1, 2012

INDONESIA - Day 3

 Assalamualaikum everyone!


So here come the day 3 in Indonesia. Basically what we do was shopping shopping and shopping. What is so famous in this place, you would ask right? I will say their sulaman kot. Dari baju sampai lah ke telekung semua ada sulaman cantik cantik. Kalau dekat Malaysia the price will go until 2 to 3 hundreds, but here kita boleh dapat dalam RM 50 only.


Mari bisik kejap.
For your info, most of the kedai kain dekat sini lagi suka customer bayar guna RM. Untunglah orang kedai convert duit Malaysia dapat juta juta rupiah. So, convert lah duit rupiah banyakbanyak ye. Peace.


I love this. But this is someone else punye.

As for the baju above, my bro belikan untuk kawan dia. Saya pilihkan. So, kalau nak cakap pasal butik sepanjang jalan tu ada butik jual bajubaju cantik cenggini. Biasanya, orang kedai akan serve pelanggan dengan air mineral dari bukit for free. So tak perlu risau kalau dehydrate segala. Bahaha.


Famous dengan sulaman dan bordiran. 


I am freaking bored in this shop.

This is one of the butik yang kitorang pergi. Not to forget one of the famous butik juga la kat kawasan ni. As I am not that interested dengan butik butik macam ni, I will just stay outside and online sebab most of the butik ada wireless. Haha. 


I am pretending to become a model FYI.

Magnificient green! Love it.

The weather was just nice. Cooler. With a cup of cappucino.
Go inside, and you might get shock. Cheap jacket!


As we are going up to the hill, tourist guide bawak kitorang kat tempat yang ala-ala R & R gitew. Interesting place sebab dia ada kedai jual jaket yang cantik cantik sesuai untuk bikers, dan belakang kedai dia ada satu tempat untuk tengok scenary yang terlampau lah awesome. Sambil minum a cup of cappucino and breath in cool air. Yes itu adalah sangat cool dude!


Tasik maninjau.

If you say about Padang, Indonesia dia tak kan lari dengan Istana Besar Pagar Ruyung (which I went there during the first day in Indonesia) dan Tasik Maninjau. Untuk sampai ke tasik ni, you guys kena go through selekoh 44 which in other words jalan dia macam ular kena palu. So, every selekoh memang akan ada signboard selekoh and it ends at 44th. 

When you reach here, of course dapat tengok scenary yang tak ada kat tempat lain. What. Ulu Yam? It is way too different from our Ulu Yam. By the way, tasik ni ada masa akan bercampur dengan sulphur and all the fish will be dead of course. But somehow, sometimes ada kehidupan jugak dalam tasik tersebut. It is complicated to explain. Tak habis belajar dengan pak tourist.





Most of the local dekat sini tak main macam kita pakai helmet cikaicikai. Most of them, or I think all of them semua ada helmet yang memang menjadi pujaan bikers dekat Malaysia. As a picture above, my cousin pun menngila nak beli helmet tu, padahal size untuk diri sendiri takde. Those people kat sana pronounce helmet as helm (belanda). Read it as helem. 

We spend more than 2 hours dekat kedaikedai motor ni. As my bro nak borong segala jenis macam barang motor, and I am dying bored dekat sini plus dengan asap rokok yang menggila, I would say this is not the best part of my trip. Ahaha. 



Next destination, Lubang Jepang, Bukit Tinggi Indonesia. So, jepang itu adalah jepun. Jadi bila di elaborate, this is the lubang di zaman pemerintahan jepun. Mengikut cerita yang diceritakan oleh tourist guide, askar jepun telah memaksa ramai penduduk di kawasan ni untuk mengorek lubang bawah tanah untuk dijadikan tempat persembunyian jepun. The scary part is, tempat ni telah mengumpul berpuluh puluh ribu or a million (I don't know) mayatmayat manusia yang dikerah tenaganya untuk membuat lubang bawah tanah yang panjangnya, urmmm amatlah panjang. 

As usual, bila masuk tempattempat macamni adabadab melawat tu harus lah dijaga. Tak boleh bercakap besar dan et cetera. Ouh ya, untuk turun ke lubang tu we all kena menggunakan berapa puluh anak tangga entah. Mengah, of course. Tapi tetap tak boleh lawan anak tangga batu caves lah kan. Kahkah.





Malam menjelma, makan malam pula menyusul. Disebabkan anak tekak kitorang pun dah naik loya makan nasi padang for lunch and dinner so for this last time dinner kitorang mintak nasi goreng. Well, nasi goreng di sini adalah nasi goreng. Tak ada nasi goreng pataya, USA, padrik bagai. This is the only nasi goreng yang ada. Hoyehh. Tapi tetap jus buah dorang, Malaysia tak boleh nak lawan. It is too pekat and juicy. Macam amik extract segala. Kalau kat Malaysia, ais je penuh. Jus ciput. Kan?

Oke dah. Ngantok! 
Salam.

2 comments:

Ohh Byha said...

tgk kak Shyra p Indon macam syiokkk je . teringin nak pergi .

RahsiaSocialBookmarking.com said...

Shopping sakan nih... :)

p/s: Bakal menggegarkan dunia blogger pada 30 April 2012: RahsiaSocialBookmarking.com
Rahsia Jana RM45,000 dari laman komuniti!