Click this

Monday, March 21, 2011

Chick embryo and experiment

Salam. Hi readers! Baru je balik dari college master award (COMA) amik sijil untuk anugerah pengetua. Orang kata grab the opportunity, tak tentu sem depan dapat lagi award kan. Hurrmm. Oke sekarang tengah makan fillet-o-fish, my dad's favorite. Supper.

Ada la dengar uraura cakap yang bebudak medik ngan sains nih skema. Bhahaha. Yeker? Bangganyer orang cakap macam tu. Sebab the truth is kitorang x skema pun. Teringin jugak nak jadi ulat buku, baik, senyap, concentrate dalam kelas tapi tak pernah dapat pun jadi camtu. Sigh. 

Pulak tu, ramai yang cakap kerja dalam lab bosan. Ye ke? For me, depends la dengan experiment yang dijalankan. Hehe. Tapi, experiment Jumaat lepas yang supposed to be interesting become a disaster atas sebabsebab yang hanya kami je yang tahu.

Nak buat experiment guna telur? Ini caracaranya :


Yang penting kena ada dissecting set.


Ni apa yang ada dalam dissecting set.


Apparatus yang diperlukan.
 Yang penting, telur ayam KAMPUNG yang telah di incubate 48 dan 72 jam.



So, mulamula crack the egg elokelok dalam Chick Ringer's solution.



Kalau korang bernasib baik dapat lah tengok embryo tu.


Gambar dekat atas tu telur yang telah di incubate selama 72 hours. Kalau lebih bernasib baik, siap dapat tengok jantung yang berdegup. Yela, jantung berdegup atas telur kuning apa kau rasa? Hahah. Pergghh sangat terkesima bila tengok. 

Oke, done. Senang kan experiment nih? Oke tipu. Tak senang pun sebenarnya. Sangat susah sampai kitorang give up sebab rasa sangat bersalah bazirkan telur ayam KAMPUNG yang mahal tu oke. Korang tau kan telur ayam KAMPUNG sangat mahal.


  Itu saja dari saya scientist shyra. BHAHAHA! Itu tipu.


SALAM.

2 comments:

Nur Syafiqah Md Takiyudin said...

dissecting set tu sy punya!hahahah!weh, mana gmbar akuuuu?

Shyra. said...

hahaha. gamba ko da ade dalam blog tiera. hehe.